Les 11

Hoe zwem je als fraudeur in het geld?

Verkoop een droomreis voor een te mooie prijs. Verzin een prachtig hotel. Pluk foto’s van het internet van mooie kamers met zeezicht, witte stranden en een zwembad. Maak een nepsite. Eenmaal geboekt is het geld binnen. En de vakantie, die valt in het water… want er is natuurlijk helemaal geen hotel. En jij bent allang gevlogen. Zo werkt een fraudeur.

Zo werkt een fraudeur!
En jij?

Jij herkent fraude aan een veel te mooie prijs.

Check altijd of de aanbieder betrouwbaar is

  • Controleer of het bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en of het KvK-nummer vermeld staat op de website.
  • Controleer of een verkoper of webwinkel bekend is bij de politie via Controleer verkopergegevens | politie.nl. Daarmee ontloop je verkopers die door anderen gemeld zijn bij de politie. Maar let op: dit werkt alleen wanneer er al meldingen gedaan zijn over een frauduleuze verkoper. Dus geeft de checkfunctie de uitslag “Er zijn over deze partij geen meldingen bekend”? Wees dan nog steeds voorzichtig.
  • Staat er een keurmerk op de website? Ga naar de site van het betreffende keurmerk en controleer daar of de website echt is aangesloten. Er zijn namelijk oplichters die dit keurmerk wel vermelden op hun website, terwijl zij niet aangesloten zijn. Kijk voor keurmerken en meer uitleg hierover bij: Er staat onterecht een keurmerk op een product of dienst. Wat kan ik doen? | ACM ConsuWijzer
  • Check altijd de prijs op andere sites. Lijkt deze te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo!

Voordat je boekt bekijk je de reviews

  • Bekijk de beoordelingen. Een verkoper met veel beoordelingen geeft extra zekerheid, maar is geen garantie.
  • Zien de reviews er goed uit? Betaal bij een aanbetaling dan toch achteraf of verzekerd.
  • Upload de foto van het aangeboden artikel of dienst via images.google.com. Google zoekt op overeenkomstige afbeeldingen. Als dezelfde foto opduikt dan is de kans groot dat het onbetrouwbaar is.

Meer informatie

Meer informatie op https://veiliginternetten.nl/campagnes/scamcheck/ https://veiliginternetten.nl/campagnes/scamcheck/
Ken jij de trucs van fraudeurs?

Test jezelf!

Doe de test en ontdek of jij kunt denken als een fraudeur of dat je nog wat lessen te leren hebt.

Start de test
Naar lessen