Les 6

Als fraudeur langs de deur

Simpel doe een koeriersjas aan.
Ruik fris, dan stinkt het zaakje niet zo. Bel aan… en doe je bla bla babbeltruc en vertel over de nieuwe veilige betaalpas. Vraag de oude betaalpas en pincode en wissel ze om. Klaar, weglopen en pinnen maar!
Zo werkt een fraudeur.

Zo werkt een fraudeur!
En jij?

Jij herkent fraude wanneer iemand - aan de deur - je betaalpas en pincode vraagt.

Een bank vraagt nooit om je betaalpas of pincode aan iemand mee te geven

  • Je bank stuurt nooit een bankmedewerker of koerier thuis langs om jouw betaalpas, creditcard, inlogapparaatje voor internetbankieren, pincodes of waardevolle spullen op te halen.
  • Als je huidige betaalpas of creditcard vervangen moet worden, ontvang je automatisch een nieuwe. Je bank vraagt je nooit je oude betaalpas op te sturen of in te leveren.
  • Heb je een nieuwe betaalpas ontvangen? Onthoud: knip de chip. Na het doorknippen van de betaalchip (het goudkleurige vierkantje op de pas) kun je de pas weggooien bij het restafval. Als je alleen de kaart, maar niet de chip doormidden knipt, kan een oplichter met de doorgeknipte betaalpas (en je pincode) nog steeds geld opnemen bij een geldautomaat.

Meld het direct bij je bank

  • Help mee om criminelen te stoppen door verdachte telefoontjes of berichten direct te melden bij de bank. Op Meld fraude – Veilig Bankieren vind je het overzicht van de contactgegevens van de banken.

Meer informatie

Meer informatie op https://www.veiligbankieren.nl/fraude/bank-aan-huis-oplichting/ https://www.veiligbankieren.nl/fraude/bank-aan-huis-oplichting/
Ken jij de trucs van fraudeurs?

Test jezelf!

Doe de test en ontdek of jij kunt denken als een fraudeur of dat je nog wat lessen te leren hebt.

Start de test
Naar lessen